Nieuws

Regels voor het splitsen en verhuren van woningen in Vlaardingen

In Vlaardingen zijn er regels voor het splitsen van woningen en het verhuren van kamers. Als een woning een WOZ-waarde van € 300.000 of lager heeft, mag deze niet worden gesplitst of omgezet naar kamers. Bovendien geldt voor deze woningen een opkoopbescherming waarbij nieuwe woningeigenaren zelf in de woning moeten gaan wonen en deze niet mogen verhuren.

Vanaf 1 juli gaat de Wet vaste huurcontracten in. Deze wet heeft als doel huurders beter te beschermen. Een vast huurcontract voor alle verhuurders is weer de norm. Alleen in uitzonderingsgevallen mogen verhuurders nog tijdelijke huurovereenkomsten van maximaal twee jaar sluiten. Dit geldt voor zowel zelfstandige woonruimten als voor onzelfstandige woonruimten (kamers).

Daarnaast mag de woning alleen verhuurd worden aan één huishouden of aan maximaal twee mensen die geen huishouden vormen.

Verder is het in Vlaardingen niet toegestaan om een woning tijdelijk te verhuren, bijvoorbeeld aan toeristen. Dit mag alleen als het pand speciaal bestemd is voor logies. Volgens het Paraplubestemmingsplan Wonen mag een woning alleen verhuurd worden voor minimaal zes maanden. Kamerverhuur is helemaal verboden.

De gemeente Vlaardingen wil met deze maatregelen de leefbaarheid in de wijken verbeteren en de druk op de woningmarkt verminderen.