Het woonverhaal van familie Siadis
Alan Siadis is een trotse veertiger die via ontwikkelaar Steenvlinder in de voormalige Globeschool in Vlaardingen-Oost met zijn gezin bijna 4 (3,75) oude klaslokalen omtoverde tot een nieuwe energiezuinige eengezinswoning die van alle gemakken is voorzien.
“Verspreid over 2 verdiepingen bewonen we nu 200m2, waarvan we werkelijk alles met onze eigen handen hebben gemaakt. We woonden eerst in een tot woning omgebouwd Pakhuis in Vlaardingen Centrum. Daar was alles open.” Hoewel de ligging en het uitzicht op de haven geweldig was, had het gezin toch behoefte aan meer rust, anders indeelbare ruimtes en een tuin. Een speurtocht naar nieuwbouwwoningen leverde weinig op. Bijna nergens vonden ze, voor het geld dat ze bereid waren uit te geven, het woonoppervlak van het pakhuis. “Veel woningen hebben een vergelijkbare indeling en wij houden van eigenheid. Iets dat je zelf echt nog helemaal naar je zin kunt maken.”
Dan stuit Alan’s vriendin Karin op het project ‘De Meesterproef’; Binnen een jaar een oude school ombouwen tot eigen woonruimte en die helemaal naar wens bouwen en inrichten. Samen met 9 anderen gaan ze de uitdaging aan. En het is ze gelukt. In April 2020 begon Alan, naast zijn werk als verkoper van microchips, aan de megaklus. Vol trots laat hij ons het klushuis zien, met als pronkstuk de hypermoderne blauwe keuken die hij helemaal zelf heeft ontworpen.
“Het is trouwens een prestatie van het hele gezin hoor. Onze dochters Malika en Imani moesten hier hun huiswerk doen terwijl er overal nog geklust werd en hebben ouders die toch constant bezig zijn met het huis naast alle andere gezinsactiviteiten. Als ‘uitvoerder’ kan ik bovendien niet zonder de strakke planning en organisatie van mijn vriendin. Dat was en is -helemaal in coronatijd- ook echt nodig. Je kunt niet ergens ‘even’ tegels uit gaan zoeken samen. Je moet echt inventief zijn en door blijven zoeken. Ik denk dat een kluswoning je wel moet liggen. Maar als het bij je past en je een beetje handig bent én bereid bent om te leren -ik heb dankzij Youtube mijn eigen tegelvloer gelegd toen de voerenlegger last-minute afzegde- dan kom je er wel. Ook moet je bereid zijn om elkaar te helpen.”
“Naast deze woning zijn er nog 3 eengezinswoningen in onze categorie en nog 6 starterswoningen.” Ontwikkelaar Steenvlinder laat weten dat ze extra trots is op 3 ‘eigenaren’ met een afstand tot de woningmarkt in dit project. Zij huren de woning eerst, knappen deze binnen een jaar met een gering klusbudget op en kunnen na afloop van de huurperiode de opgeknapte woning zelf alsnog kopen! Alan beaamt in ons gesprek de gedrevenheid van alle klussers in het project. “Ik denk dat het ook voor starters op de woningmarkt een buitenkans is om een relatief grote woning te bemachtigen die je nog helemaal naar de zin kunt maken. Je kunt met geringe middelen je eigen paleisje maken. Zo is er onze buurjongen Bart-Jan. Een starter die er met hulp van zijn vader ook echt een geweldige woonplek van weet te maken. En van die handige vader van hem, heb ik dan weer handige klustechnieken geleerd. Samen komen we er wel. We delen spullen en kennis. Het is hier een soort Melrose Place. Iedereen heeft zijn eigen klushuis, maar er is ook een gevoel van saamhorigheid.”
Ons huis is nu wel woonklaar, maar nog niet af. In coronatijd kun je nu eenmaal niet alles even snel en gemakkelijk organiseren. Het is soms letterlijk bloed, zweet en tranen, maar als je een positieve inborst hebt en bereid bent dat ‘offer’ te brengen om een uniek huis te bewonen dat je anders nooit zou hebben gehad, is het dat dubbel en dwars waard. Dat zie ik aan de jonge gezinnen die hier nu wonen. En wij – en daarom wil ik ook graag echt met het hele gezin op de foto- hebben deze prestatie wel echt als gezin geleverd! “
“En op de gebruikelijke eisen van kleurgebruik aan de buitenkant en duurzaamheid na, hebben we ook nog eens ontzettend veel vrijheid. Ook vinden we het fijn, dat je bij ons in het ‘blok’ zo’n mooie mengelmoes van bewoners vindt. Van de 10 woningen in dit project, zijn wij als veertigers met twee tieners in huis zo’n beetje de oudsten. Er wonen ook een aantal jonge starters (3 via Steenvlinder INC) en jonge gezinnen met baby’s. En zeg nou zelf: dit is toch een geweldige plek om te wonen en je toekomst te beginnen? De fijne mix in de buurt van senioren, jongeren en jonge gezinnen (omdat er huur-en koopwoningen zijn voor starters en doorstromers) en de voorzieningen op loopafstand maken het plaatje voor ons compleet.”
Alan geeft daarbij ook nog aan dat hij de betrokkenheid van de buurt waardeert. “Waren de mensen aanvankelijk bang door overlast van de bouw en alle klussers, inmiddels ervaren ze dat dat best wel meevalt en lopen sommige bewoners regelmatig binnen om onze resultaten te bewonderen.” Als we Alan vragen of er behalve de leermomenten en het woongenot en de fijne buurt nog andere zaken zijn die hij kwijt wil, antwoordt hij dat duurzaam bouwen ontzettend belangrijk is, maar je het ook erg graag moet willen omdat sommige investeringen pas na ruim 20 jaar renderen en er vaak nog weinig alternatieven zijn. “Zo hebben wij een warmtepomp geïnstalleerd. Zo’n ding kost je ruim 35.000 euro en verdien je pakweg pas na 22 jaar terug. Hij gebruikt ook enorm veel stroom, zo’n 800 Kilowatt per maand. Je moet dan ook wel zonnepanelen hebben (die liggen hier op het dak) om die energiekosten daar weer van op te kunnen brengen. Nu bouwen wij duurzaam vanuit overtuiging en niet alleen vanwege geld, maar het zou wel mooi zijn als de overheid eens zou kijken hoe je duurzaam bouwen voor meer mensen aantrekkelijker en toegankelijker zou kunnen maken. Je moet het nu wel erg graag willen, wil je alles dat er nodig is voor ons milieu consequent willen doorvoeren. Daarvan denk ik soms: gemeente, kan dat niet anders? ”
Verder zegt hij geluk gehad te hebben dat zijn vriendin Karin op dit project van Steenvlinder in Vlaardingen stuitte. Als het gaat om Vlaardings wonen zou hij graag vanuit gemeente en ontwikkelaars nog meer lef en creativiteit zien. “Er zijn zo veel plekken met potentie in Vlaardingen. Zoveel panden die leeg staan waar niks mee gebeurt. Dat zijn vaak oude bedrijfspanden of soms ook particulieren die de boel laten verloederen. Voor de stad en het wonen is dat eeuwig zonde. Maak eerder een plan voor die panden en spreek eigenaren aan, waar het gaat om bestaande en beeldbepalende panden, bijvoorbeeld in de haven… Op zo’n unieke historische plek zijn heel veel mensen die er wèl willen wonen, die wèl samen van niets iets willen maken. Maak daar gebruik van. Je ziet hier waar dat toe kan leiden; Tevreden gemeente, tevreden omwonenden, een mooi aanzicht en een buitenkans voor woningzoekenden die uniek willen wonen en samen de schouders eronder wil zetten!”