Woonruimte

Het woonverhaal van familie Oortgijs

In een prachtig nieuw appartementencomplex aan het Erasmusplein in de Westwijk ontmoeten we de heer en mevrouw Oortgijs: kwieke en ondernemende zeventigers.

“We hebben 43 jaar in de Vossiusstraat gewoond en hadden wel plannen om hier in de buurt eens te verhuizen. Op een bepaald moment begon het een beetje te kriebelen.”

De bovenbuurvrouw die op de 4e etage woonde wilde graag in het gebouw blijven wonen, maar wilde liever verhuizen naar een appartement op de 1e etage.  Het complex in de Vossiusstraat had namelijk geen lift en de 4e etage was voor de buurvrouw eigenlijk niet meer te doen. Twee trappen op naar de eerste verdieping lukte nog net. Maar hoe wissel je van woning? Het echtpaar Oortgijs vertelt daarop dat ze wel graag wilden verhuizen naar een nieuwe (nieuwbouw) huurwoning aan het Erasmusplein. Ze hadden daarbij wel de missie om hun bovenbuurvouw aan hun huurwoning op de eerste etage te helpen. Zo bleef er voor de corporatie toch een huurwoning beschikbaar, alleen op vierde in plaats van de eerste verdieping. Voor een huurwoning niet de standaard procedure die geldt als huurders doorstromen.

“We zijn blij dat niet alleen wij vooruit dachten en dit een slimme oplossing vonden, maar ook dat Waterweg Wonen erin meeging. Ze hebben ons de ruimte gegeven om samen een oplossing te vinden. Met behulp van Waterweg Wonen is het uiteindelijk gelukt om de buurvrouw onze huurwoning te laten betrekken. En wij kozen ervoor om, zoals we wilden, te verhuizen naar een nieuwbouw huurappartment hier vlakbij. En in het huis van onze voormalige bovenbuurvrouw dat vrij kwam, is uiteindelijk een gezin met kinderen komen wonen.” Een creatieve oplossing die voor alle partijen letterlijk en figuurlijk een nieuwe woonruimte opleverde.

“We wonen hier nu sinds vorig jaar als allereerste bewoners. Dat was eerst wel een beetje vreemd hoor in zo’n leeg gebouw. Maar we hebben iedereen zien komen en kennen de meeste mensen wel.” De heer Oortgijs zit bij de ‘faciliteitenclub’ en verricht verschillende klussen en onderhoud bij de huurders die dat zelf niet meer kunnen. Hij is altijd al handig geweest en vindt het leuk om zo bezig te blijven. Zo zorgt hij er bovendien voor dat hij mensen snel kan helpen en ze niet weken op een klusjesman hoeven te wachten. Mevrouw Oortgijs is actief lid van een ‘creatiefclub’. Ook nam ze samen met haar man mede het initiatief voor een wandelgroep. “Iedereen is hier nieuw en dat schept een band. Wel jammer dat er in de grote tuin beneden voorlopig vanwege de coronamaatregelen even niets georganiseerd mag worden. Mensen missen dat toch. Deze zomer (2020) hebben we elkaar op veilige afstand gelukkig wel af en toe kunnen treffen”. Wie binnen moet blijven hoeft zich niet te vervelen. In de gang van hun etage heeft mevrouw Oortgijs ruimte gemaakt voor een minibibliotheek. Aan creativiteit geen gebrek bij deze betrokken huurders!